Инцидент с българи в съседна Гърция. 28-годишен футболен фен е убит, а двама други са ранени при сблъсъци между агитки на солунски отбори.

Сънародникът ни е ударен в главата, а после е блъснат от кола. Починал е в болница. Той е бил част от българска група, гледала мач между "Арис" и ПАОК в събота. 

Вчера обаче, преди да отпътуват, са нападнати от привърженици на ПАОК.  Според гръцката полиция, атаката е непредизвикана, уточниха от Министерството на външните работи. Проведени са разпити, има и задържани.

Снимка: btvnovinite.bg

На кръстовище в центъра на Солун в неделя следобед са нападнати 9 наши сънародници, фенове на "Ботев" Пловдив, които са били тук за футболния мач между ПАОК и "Арис". Те излизали от близкото заведение, когато 20 души маскирани и с метални тръби, фенове на ПАОК, ги причакват и нападат.

Единият българин - на 28 години, е ударен тежко в главата, а при опит да избяга е прегазен от преминаваща кола.

Други две момчета са приети в болница с леки травми, но вече са изписани и са в България. Те отказаха интервю, но коментираха, че не познават и не са провокирали нападалите. 

Снимка: btvnovinite.bg

Деветимата футболни фенове на "Ботев" Пловдив са си тръгвали за България, когато 20 маскирани ултраси на  гръцкия ПАОК ги причакват пред заведение, където пиели кафе, и ги нападат с метални тръби. 28-годишният мъж умира от раните си в болницата. 

Антонис работи наблизо и става свидетел на събитията. "Едното от българските момчета се опита да избяга, това се случи тук на паркинга през концертната зала. За съжаление обаче на улицата го блъсна кола и така е почина", разказа той.

Снимка: btvnovinite.bg

Към момента полицията в Солун е задържала трима души- двама от нападателите и водача на автомобила.

"Мачът е от предишния ден, т.е това не е емоционален изблик, а добре премислена, организирана акция срещу нашите момчета. Възможно е, да са носили отличителни знаци на Ботев Пловдив, които съвспадат, с цветовете на "Арис"", обясни Красимир Тулечки, консул на България в Солун. 

Снимка: btvnovinite.bg

В Пловдив приятели на починалото момче оставяха цветя и палеха свещи в негова памет на оградата на недостроения клубен стадион "Христо Ботев". 

Снимка: btvnovinite.bg