Има риск пациенти да останат без лекарства по празниците, предупредиха фармацевти.

Причината е, че Здравната каса (НЗОК) е отложила плащането на дължимите суми към аптеките за следващата година.

До края на тази година дължимата сума е 36,990 млн., от които ще бъдат платени 5,255 млн.

Неизплащането на средствата ще постави в риск много аптеки, работещи по договор с НЗОК, да не могат да закупят лекарства, което ще доведе до невъзможност на пациентите да си ги получат, особено скъпоструващите, които се отпускат по протокол, каза Светослав Крумов, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз (БФС).

Крумов припомни, че пациентите могат да получат лекарствата си само на територията на съответната районна здравноосигурителна каса, което означава, че те няма да могат да ги купят от друга област в страната.

Пред bTV магистър-фармацевти посочиха, че неполучавайки парите от Касата, не могат да се разплатят с доставчиците, които съответно ще откажат да им доставят лекарства. За да спасят някои от тежкоболните пациенти от нередовно снабдяване, собственици на аптеки дори търсят банков кредит.

От Фармацевтичния съюз съобщиха, че това е системен проблем – миналата година Касата е успяла да изплати едва 9% от задълженията към аптеките за същия период. Затова те прекратяват преговорите с Касата за новия рамков договор за 2018 г.

Вижте повече във видеото:

От НЗОК същевременно увериха, че „прехвърлянето на изплащане на средствата за първите дни на януари 2018 г. няма да застраши лечението на здравноосигурените граждани, нито работата на аптеките“.

„Като национално отговорна институция, НЗОК е уведомила договорните си партньори, че във връзка с предстоящите официални празници и неработни дни, общопрактикуващите лекари или специалистите по съответния профил на заболяване биха могли да предпишат, а аптеката – да отпусне, лекарствените продукти, полагащи се на здравноосигурените лица по-рано от регламентирания 30-дневен срок, за да може всеки български гражданин да получи необходимите му лекарства за празниците“, се казва в съобщението.

Отчита се, че Касата е превела 5 255 871 лв. на аптеките. „Тези средства осигуряват част от заплащането на лекарствата за домашно лечение на пациентите, включително и на тези, които получават скъпоструващо лечение по протокол“.

Добавя се, че НЗОК е изплатили на лечебните заведения за болнична медицинска помощ 153 511 922 лв. за извършена и отчетена дейност през ноември 2017 г., вкл. и още 32 241 969 лв. за лекарства за лечение на онкологично болните.