Ситуацията е сложна в района на Нови Искър и в участъци от районите „Надежда“ и „Връбница“. В кв. „Требич“ екипите на районното кметство работят и отводняват училището.

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова след заседание на Националния щаб за защита при наводнения.

„В село Мировяне бяха монтирани защитни диги. Основната ни задача беше да намалим нивата на реките“, каза столичният кмет.

„Огромни площи земеделски земи са залети, но най-важното беше да не допуснем да се залеят цели населени мести, защото имаше такава опасност. Това наложи и прекъсването на дигата на река Блато, за да може да намалим нивата на реките“, каза още Фандъкова.

Екипите ще продължат да работят през цялата нощ. Всички служби съдействат, за да се помогне на хората.

Има много къщи, чиито мазета и дворове са наводнени. Към момента обаче няма информация да има случай, при който да не може да се обитава жилище.

„Имаме готовност да предоставим такива възможности, но да се надяваме, че няма да се наложи. Сигналите са предимно за наводнени мазета и дворове“, информира Йорданка Фандъкова.

От сутринта е пренасочено движението на автобусни линии 23 и 26 под моста на Курило. Там движението е спряно и ще може да се възстанови, когато падне нивото на водата. Автобусите минават по Околовръстния път.