Желанието на г-н Пеканов първоначално да извади метрото на София от Плана за възстановяване, а после да намали средства за него и за София в българския план катастрофира в примера на останалите европейски държави, които не воюват със своите столици. Това заяви в позиция кметът на София Йорданка Фандъкова, след като по-рано днес вицепремиерът Атанас Пеканов обясни, че средствата за София по Плана за възстановяване са намалени с изключение на метрото, за което СО не можела да намери друго финансиране.

„Навсякъде в Европа столиците и големите градове, които изграждат метро, получават съфинансиране за него от националния бюджет или европейски програми. Метрополитените са национални стратегически обекти, които никой град, независимо от неговите финансови способности, не може да изгражда сам“, пише Фандъкова.

Тя отбелязва, че още 9 държави са заложили финансиране на метрополитени през плана.

По думите ѝ собственото финансиране за разширението към „Слатина“ и „Подуяне“ е 400 млн., а исканото от Европа – 360 млн.

Пеканов заяви, че ще бъде ограничен ВиК проект за София, но кметът на столицата ще изпрати възражения срещу отказа от финансиране на канализацията във Волуяк, Ботунец, Кремиковци-Сеславци и Панчарево-Кокаляне.