Около 1600 нови свободни места ще бъдат обявени утре, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя поясни, че тези места са се пазели до последно за децата със специални образователни потребности, но тъй като няма записани деца на тези места, те се трансформират.

"Оставяме над 170 места резерв, така че да гарантираме за всяко дете със специфични потребности място в детска градина, посочи столичният кмет", каза още Фандъкова.

Тя обяви, че над 170 нови места утре ще бъдат обявени и в новопостроени детски градини, а до края на годината още над 300.

"В момента в София се изграждат общо 25 детски градини като част от програмата на Столичната община за строителство на детски градини. Ремонтът на 12 от тези 25 градини трябва да приключи до края на тази година. Там, където кметовете работят много сериозно, както в район „Витоша“, няма забавяния, работи се в срок", добави Фандъкова.

Кметът на София очаква сградата на 116-та детска градина „Мусала“ да отвори врати на 15 септември. Централната сграда на детската градина също се ремонтира и до края на годината трябва да приеме деца.