БСП няма достатъчно пари, за да върне надвзетата партийна субсидия. Това стана ясно в парламента, където всички партии изразиха готовност да се издължат.

Разчетите на финансовото министерство с днешна дата показват, че след като ГЕРБ се издължиха, в бюджета остава да се върнат почти 9 млн. лв.

Днес консултациите за намаляването на субсидиите бяха отложени заради отсъствие на ключови депутати, които са в командировка.

И днес ГЕРБ остават на позицията си – 1 лев за един глас.

„Ние сме 95 народни представители, така че ако нашето предложение не събере достатъчно подкрепа в пленарна зала, сме склонни на разговори”, обясни Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Ние подкрепяме 1 лев, дори сме искали нула лева”, каза Николай Александров от „Атака”.

„Ако правиш добри дела като политик, българският народ ще ти дава пари да се развива като партия”, коментира Кръстина Таскова от „Воля”.

Инициаторите на консултациите от „Обединените патриоти” не желаят много публичност.

„Не е полезно да има толкова камери, въпросът е деликатен”, заяви Валери Симеонов.

БСП са готови на разговори, но се оказа, че ще могат да върнат надвзетите субсидии от следващия транш - спестяванията са похарчени.

„Тези близо 6 млн. сме похарчили за европейската кампания - около 2 млн. лв,  както и за старта на Българска свободно телевизия - около 1,5 млн. лв. Също толкова преводи на средства за издръжка на структурите, така че към момента ние не разполагаме с тези пари”, заяви Корнелия Нинова.

ДПС няма да участват в разговорите, защото вече ясно са изразили позицията си - включително писмено.

Консултациите вероятно ще започнат утре.