Фалстарт на парламента. Минути след връщането на втория мандат в президентството, в парламента депутатите не успяха да приемат дори дневния си ред и така провалиха заседанието. На него трябваше да бъде променен Изборният кодекс, а субсидията на партиите да стане 1 лев за глас. Темата за третия мандат обаче беше коментирана в кулоарите.

Днешният ден може да се опише като абсолютен прецедент в парламентарната история. Депутатите се разминаха даже на дневния ред и така ГЕРБ, БСП и ДПС го бойкотираха. ГЕРБ не бяха доволни от Изборния кодекс, БСП се оплакаха, че техните закони не се гледат, а ДПС просто си замълчаха. И затова, още преди третият мандат да е връчен, вече всички открито говорят за предсрочни избори.

За фалстарта трите стари партии не скриха своя умисъл - всяка с различен мотив.

„Не може да се поставя под риск целият изборен процес, защото приетите вчера промени от правна комисия рискуват изобщо нормалното провеждане на избори“, заяви Тома Биков.

„За нас най-важни в момента са социалните и икономически мерки, които парламентът трябва да приеме, за да помогнем на икономиката, на бизнеса и на хората“, заяви Корнелия Нинова.

ДПС запазиха мълчание. Трите нови партии направиха равносметката, че с 92 гласа не могат да гласуват промените в кодекса.

„Юда е спазарил предателството срещу 30 сребърника. Точно това се случи днес в парламента, Юда влезе и беше извършено предателство срещу българския народ, най-вероятно отиваме на избори“, коментира Мая Манолова.

„Всичко е в ръцете на президента, нека той да реши на кого да даде третия мандат. Нашата позиция е ясна, ние не се страхуваме от избори, важно е суверенът да гледа и да си прави оценките какво точно се случва“, каза Станислав Балабанов.

„Коалицията "Гешев" - това е БСП, ГЕРБ и ДПС, показа своята сила и днес. Очевидно тези три политически сили блокират работата на Народното събрание“, заяви Иво Мирчев.

След провала, все пак председателският съвет реши да има заседание утре, но с друг дневен ред според исканията на ГЕРБ, БСП и ДПС.

„Аз не мисля, че има някаква коалиция, просто виждате, че конфигурацията е такава, че трудно се събират мнозинства и трудно се взимат решения“, обясни Ива Митева.

Във „Фейсбук“ Слави Трифонов коментира ситуацията така: "...ГЕРБ, БСП и ДПС показаха защо "Има такъв народ" трябваше да върне мандата."

Коментар за несъстоялия се пленарен ден направи и Бойко Борисов на заседанието на кабинета в оставка.

„Та те дори не могат да се съберат да си направят парламент при 165 души антигерб. Кворумът е задължение на управляващите. Тъжен ден е днеска и той съвпада с това национално предателство – за една шепа парички тези хора са предали Господа Юда, а тези предадоха очакванията на много хора“, коментира Бойко Борисов.

Според Борисов твърденията на президента, че държавата ще остане без пари, ако няма актуализация на бюджета, са лъжа.

„Всички разходи, които са приети със Закона за държавния бюджет на Република България за тази година, са финансово осигурени“, съобщи финансовият министър Кирил Ананиев и увери, че държавата е стабилна.

Утре ще има втори опит за дневен ред. Важно е да се каже какво отпадна от днешния дневен ред след този скандал. Отпадна намаляването на субсидията на партиите на 1 лев. Отпадна създаването на комисия, разследваща случая "Росенец". Отпадна и комисията, която да провери имало ли е насилие по време на протестите лятото и есента.