Ход на делото за  строежа на Алепу на беше даден. Причината е, че адвокатът на инвеститора не е редовно призован. Представил е пред магистратите болничен лист. 

Преди месец Окръжната прокуратура оспори като нищожно разрешението за строеж на Алепу и с това спря строителството. Според държавното обвинение конструкцията е незаконна, защото е изградена въз основа на разрешения за укрепване на свлачище, а не за хотел. 

Липсва и задължителната екооценка. Според екоактивисти по-същественото нарушение е, че екоинспекцията в Бургас не е провела ОВОС, а по-леката процедура – оценка за съвместимост. 

В писмен отговор до bTV инвеститорът „Алепу вилидж“ заяви: „Уверени сме, че съдът ще установи отсъствието на нарушения“. 

Пропуск в липсата на актуална екооценка за строежа на брега на морето открива активистът Димитър Найденов. И сезира екоминистъра.

“Ако тази процедура беше спазена по ОВОС, проектът щеше да бъде подложен на обществено обсъждане. В изцяло завършен вид трябваше да бъде показан проектът как ще изглежда, хората да си кажат мнението”, смята Найденов.

А адвокатът на строителя Димитър Данаилов обясни: “Ние считаме, че казусът въобще не е сложен, но това е работа на съда да прецени всички аргументи на страните. Ние вярваме в съда и мислим, че те ще преценят законосъобразно”.

От Община Созопол са притеснени, че целият бряг ще бъде унищожен и настояват за промени в Закона за Черноморското крайбрежие. Междувременно от морския вятър опакованата подпорна стена във вид на хотел започна отново да се открива.

Нов опит за гледане на делото ще има на 21 септември. Дори и да започне тогава, решението ще се проточи, защото може да бъде оспорено пред ВАС.