Фалшив клип с образа на президента Румен Радев се разпространява в социалните мрежи. От прессекретариата на държавния глава излязоха с позиция за него, като посочват, че клипът "злоупотребява с образа и гласа на Румен Радев в мнима реклама на "Лукойл". Видеото призовава за инвестиране в проекти на компанията.

От "Дондуков" 2 съобщават още, че вече са информирали компетентните институции.

Дийпфейк или дълбока фалшификация е технология, която използва форма на изкуствен интелект, съчетана с машинно обучение, за да се заменят във видеоклип или аудиозапис изказвания или действия на различни хора.

По-късно от ГДБОП съобщиха, че са свалили от интернет пространството фалшивия видеоклип с образа и гласа на държавния глава, след като са били предприети незабавни действия от специализираните служби на дирекцията.

„Екипът на отдел „Киберсигурност“ в ГДБОП ще бъде безкомпромисен към авторите на подобни видеа с фалшиви новини, генерирани с изкуствен интелект. Благодарение на отличното си сътрудничество с български и чуждестранни социални платформи и доставчици на дигитални услуги, органите на МВР блокират и ще продължават да премахват незаконно, измамно или противоправно съдържание, използвано от киберпрестъпници“, съобщават от звеното.

Всеки български гражданин, който е станал жертва на киберпрестъпления, може да сигнализира ГДБОП на имейл [email protected].

Преди дни ви съобщихме и за поредна злоупотреба с името на bTV и имената на водещите Бесте Сабри, Виктория Петрова, Светослав Иванов и Юксел Кадриев. Посредством фалшив диалог и монтирани кадри с популярните лица на медията се рекламира платформа, за която се твърди, че може да доведе до бързо и лесно спечелване на средства.

В социалните мрежи и онлайн пространството се разпространяваха промотирани публикации и фалшив сайт, които приканваха потребителите да инвестират с обещания за бърза и сериозна възвращаемост.