Поредицата от фалшиви обаждания за бомби в столични училища продължи и в сряда, след като стана ясно, че петима младежи са задържани за телефонния тероризъм от последните два дни.

Около 14.50 часа детски глас е подал сигнал за наличието на взривно устройство в 134 СОУ „Димчо Дебелянов”, което е с изучаване на иврит и се намира на улица „Пиротска” в София.

При проверката, която стана рутинна за столичните полицаи от началото на седмицата, не е намерена бомба.

Въпреки това учебният ден бе прекратен. В четвъртък също няма да се провеждат учебни занятия. От МВР смятат, че обаждането няма връзка с факта, че в 134 СОУ се учи иврит, а е част от серията обаждания в различни езикови и други гимназии.

Серията „затвори училище за ден” започна в понеделник, когато за ден бяха получени девет сигнала, които предупреждаваха за взривни устройства в девет елитни гимназии в София. Фалшивите аларми продължиха и във вторник.

От вчера в Трето РПУ са задържани две момчета. Останалите трима тийнейджъри са в Първо и Четвърто районни, които отговарят за централната част на столицата.

Седем обаждания за поставени бомби са разкрити, като не всичките са от последните дни. В някои училища е имало и по две обаждания.

Родителите, чиито деца са се обаждали на телефон 112 за поставена бомба, носят административна отговорност под формата на акт на стойност от 10 000 до 20 000 лева, обясни Виолета Аланджийска - началник група "Детска престъпност" към СДВР.