Бившият финансов министър Симеон Дянков призна, че е искал да инвестира 30% от Сребърния фонд. Вчера Иван Искров съобщи, че предишното ръководство на финансовото министерство е опитвало да посегне на двата милиарда лева от сребърния фонд, но е било спряно от Националната банка и комисията за финансов надзор.

„Известни са различията в мненията ни с г-н Искров, идеята в проектозакона беше 30% от Сребърния фонд да се инвестират, за да се повиши доходността на пенсионерите. Както преди, така и сега доходността е 0,2%. Пенсионерите всяка година губят пари. Въпреки че тогава не се прие, много държави го правят,” коментира Симеон Дянков.

Бълагрия е била заплашена от фалит от 2009 г. насам, призна още Симеон Дянков, но веднага отбеляза, че държавата е избегнала банкрута единствено благодарение на строгата дисциплина, наложена от кабинета „Борисов”.

„Управлявах бюджета в тежка финансова ситуация. Радостен съм, че успях първо да възстановя и запазя финансовото здраве на държавата,” отбеляза Дянков по време на церемония в Националния исторически музей по случай 40-годишнината от откриването му.

Бившият първи финансист получи почетни плакет и грамота от директора на НИМ Божидар Димитров като „вдъхновител” на програмата „Виа Понтика" и като автор на идеята за финансиране на поредица от проекти, а не отделни такива.

Симеон Дянков не показа разочарование от факта, че не е попаднал в листите на ГЕРБ за предстоящите парламентарни избори. „Не съм член на ГЕРБ и никога не съм бил, в листите трябва да са хора, които работят на местно ниво, моята задача е експертна, аз съм финансист,” заяви той и призна, че в бъдеще няма да се занимава с политика, а ще има ново поприще, което обаче запази в тайна.

Ексминистърът, обявен от премиера Бойко Борисов за първи археолог в държавата, пожела и на наследника си на поста да си избере някаква кауза извън финансите, както той се е посветил на археологията. „Финансите са достатъчно тежки, всички искат нещо, сърдити са, че не им го даваш, защото няма пари,” разказа като свой опит Симеон Дянков.