Има два основни фактора, на които се дължат ниските цени на газ за октомври в момента. Първият са договори, подписани съвсем скоро, а вторият - пазарите, каза бившият министър на енергетиката Александър Николов на предизборната "Арена" на bTV. 

По думи на Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ проблемът е, че няма количества газ за ноември и октомври, въпреки ниските цени за октомври, както и липсва яснота по сключените договори.

„Трябва да благодарим на големите потребители в Западна Европа, които свиват производството, очаквайки предстоящата криза, както и за запълнените хранилище в Европа, които внасят успокоението, че газ ще има“, каза Милен Велчев.

Според бизнесмена Красимир Дачев газ за бизнеса ще има, стига да имаме пари.

„Газ ще има. Ако искаме ще ни я носят с раници, с кофи, ако искаме и на бучки. В кутии ще ни я носят. Стига да можем да плащаме. Въпросът е на каква цена“, каза Дачев.

Според Николова намалението на потреблението на газ сочи, че вече няма достатъчно количества или цената е твърде висока“, добави Григорова.

Николов разясни, че българската позиция по въпроса за преговорите за енергийни доставки с Русия е била достатъчно силна и ясна.

„Последното предложение е от страна на „Булгаргаз“ към „Газпром“ т.е. е от българска страна“, отговори Николов на въпрос за това дали е възможно отново да започнем да внасяме газ от Русия.

Той допълни, че дори плащането в рубли не е било проблем, когато Русия спря доставките, а това, че е съществувал механизъм, който поставя България в лоша позиция.  

Григорова съобщи данни от социологическо проучване на агенция „Медиана“, според което 64% от българите искат страната ни да внася газ от Русия, ако той е по-евтин.

„Правителството се намеси в бизнеса с „ботушите“. Влезе в едни дълги отношения, създавани десетки години с нашите партньорства с чужди фирми“, каза Дачев.

Бившият министър на финансите Милен Велчев съобщи, че влизането в еврозоната се отдалечава като мираж, защото стои бюджетен дефицит това е мисия невъзможна.