Само за първите пет месеца на тази година у нас са се удавили 25 души. Това сочат данните от анализ на Евростат.

Регистрирани са средно по два случая на смърт от удавяне на 100 000 души население. През 2018 г. е имало около 140 случая на смърт от удавяне.

Трите основни причини са непознаването на опасностите при къпане и плуване, неумението да се излезе от опасни ситуации, както и незнанието да се помогне на човек, който се дави.

Рискови фактори, с които задължително трябва да се съобразяваме при влизането във вода, са забрана на алкохол и наркотици при къпане и плуване. Според експертите и в двата случая хората губят реална представа за опасностите и надценяват собствените си сили и възможности.

Категорична е и забраната за плуване и къпане след обилно хранен. В подобна ситуация охлаждането на тялото и налягането на водата върху стомаха могат да предизвикат прилошаване, повръщане и дори загуба на съзнание.

Мозъкът е най-уязвимия орган в организма по отношение на кислорода и може да оцелее най-много около 4 минути преди да се появят необратими щети, казват експертите.

Анализът отчита още, че мъжете у нас се давят три пъти повече от жените. Най-уязвими остават децата. По данни на БЧК през последните пет години са се удавили между 10 и 16 деца. Пикът на фатални инциденти е бил през 2008 г. - 32 удавени деца, както и през 2012 г. - 22.

Сред държавите-членки на ЕС най-много случаи на удавяния има в Литва, Латвия, Естония, Исландия и Словакия, а най-малко – в Италия, Малта, Португалия, Дания, Испания и Швеция.

В почти всички страни смъртността е била по-висока сред мъжете, отколкото сред жените.