Правителството одобри отпускането на още 38 милиона лева, за да продължи изплащането на отстъпката от 25 стотинки за литър гориво и през следващия месец.

На този фон обаче споровете около това може ли да изнасяме продукти произведени от руски нефт, след като България получи дерогация за вноса на петрол от Русия продължават.

Според ресорният вицепремиер по икономическа политика Христо Алексиев няма пречка страната ни да изнася продукти, произведени с руски нефт:

„В регламента няма изрична забрана за износ на продукти, нефтопродукти произведени от суровия руски нефт. Такава забрана има за суров нефт, който е получен по нефтопровод. По морски транспорт няма промяна“, каза Алексиев.

От представителството на ЕК у нас още вчера обявиха, че страната ни може да ползва руския нефт, за да задоволи собствените си нужди, а не за да го изнася преработен към други държави.

Снимка: bTV

В комисията по енергетика депутатите не бяха на едно мнение по спорната тема:

„Целта на дерогацията е ясна - да се доставя петрол за България и нейното население, а не да бъде изнасян за други държави членки и трети страни“, смята Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната“.

„Считаме за неприемливо, без да има забрана за износ съгласно въведените санкции, България сама да ограничава съществена част от износа си“, коментира Янко Топалов, зам.-министър на икономиката.

„По-скоро да се отправи едно запитване до ЕК да се иска тълкуване на комисията по отношениe на нашата дерогация, за да знаем какво имаме право да правим и какво нямаме право да правим“, каза Теменужка Петкова от ГЕРБ.

„Ние разбира се ще го коментираме този въпрос в ЕК, за да няма такива неразбирания“, добави Алексиев.

В понеделник „Лукойл Нефтохим“ обяви, че ще плаща реалните си данъци у нас, ако продължи да изнася преработена в горива продукция. Така в бюджета се чакат 700 млн. лева догодина, с които служебният кабинет предлага да се компенсират най-уязвимите групи.

Какво цели дерогацията? 

Смисълът на дерогацията за вноса на петрол от Русия е българските граждани да не бъдат засегнати твърде много от санкциите на ЕС срещу Москва. Това пък заяви в ефира на bTV ръководителят на представителството на Европейската комисия у нас, Цветан Кюланов.

Вижте още какво каза във видеото.