Състоянието на демокрацията, върховенството на закона и нивото на корупция в България във фокуса на представители на Комисията по граждански свободи в Европейския парламент. Делегацията пристига утре и ще остане у нас и в петък.

Групата за наблюдение вече проведе две заседания, посветени на България: през август 2020г. и през януари 2021 г. Последваха два доклада и препоръка за посещение на място. Ето какво заявиха преди година нейни членове.

„България е на 111 място в индекса за свобода на медиите. Как може да сте на 111 място и същевременно ефикасно да се борите срещу корупцията“, попита Софи ин'т Велт Обнови Европа, председател на групата. 

„Хората искат да знаят дали ще спрем финансирането на тези бандити. Защото европейските пари насърчават и позволяват на тези хора да провеждат пълно мащабна корупция, която наказва българските граждани“, отбеляза  Клеър Дейли от Обединената европейска левица.

Година по-късно преди да посети България председателката на делегацията написа в туитър: „Ще обърнем особено внимание на съдебните реформи, борбата с корупцията, правата на малцинствата и защитата на журналистите“.

По време на посещението на делегацията у нас, тук ще бъде и шефът за „Европейски съюз и Балкани“ на организацията „Репортери без граници“, автор на класацията за свобода на медиите.