В Македония е все още опасно открито да заявиш: „Аз съм българин”. Това каза пред Агенция „Фокус” евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев. „Репресиите вече не са, както са били навремето - да те хвърлят в затвора или да те закарат на концентрационен лагер”, заяви той.

По думите му сега антибългарските мерки включват „да те изгонят от работа, да ти кажат, че няма място за българи в държавните предприятия в Македония, да бъдеш по някакъв начин представен като втора ръка човек, който се е отрекъл от неговата македонска същност, като предател на македонската идентичност”.

„Големият проблем е в това, че българите в огромната част от семействата са си говорили на тази тема, но младите хора вече ги е страх да казват това, защото пропагандата е точно в обратната посока. Ти излизаш предател, ако кажеш – вкъщи моят дядо ми каза, че се чувствал българин и че ние сме били българи”, добави Ковачев.

Според него процесът на нормализиране на тази ситуация ще е труден и дълъг. „По един европейски начин трябва да седнем и стъпка по стъпка да се опитаме да намерим общ език със сегашната българо-македонска граница по всички теми – историческите теми и много по-важните – икономика и права на хората, които открито заявяват своята българска етническа принадлежност”, каза още евродепутатът.