„В София за 16 февруари е предвидено да се проведе поредният Луковмарш”, се казва в писмо на Соломон Бали от еврейската организация „Б’ней Б’рит „ до президента, премиера, председателя на НС, главния прокурор, вътрешния и външния министър.

Събитието е посветено на паметта на ген. Христо Луков, известен антисемит и привърженик на германските нацисти.
„Предоставянето на улиците на центъра на София за изява на неонацисти е отрицание на демократичните традиции на българското общество, чиято толерантност му дава силата да спре правителството на Богдан Филов да осъществи плановете си за депортацията българските евреи в лагерите на смъртта”, пише Бали.

„Очакваме от Вас, да приложите вменените Ви от законите на страната правомощия и да осигурите недопускането на откритото проповядване на идеите на неонацизма, крайния национализъм и антисемитизъм”, заключава писмото си Соломон Бали.

В средата на месеца той написа писмо по темата и до кмета на София Йорданка Фандъкова. Луковмарш обаче се провежда всяка година в столицата от 2004 г. насам. Тазгодишното шествие е предвидено за 16 февруари от пилоните на НДК.

Ген. Христо Луков е бил водач на "Българските национални легиони". Организацията му определяна като крайно дясна , а последователите са били основно младежи. Според организаторите на шествието в негова памет, Луков сам е спасил Кюстендил от сръбската офанзива през Първата световна война. Генералът е убит след атентат, организиран малко преди поемането на управлението от БКП.