Част от парадното стълбище на училище "Отец Паисии" в Кърджали се срути, в момент когато в коридорите било пълно с деца, които участвали в коледно тържество. За щастие всички са евакуирани навреме и пострадали няма.

В четвъртия час  на площадката на втория етаж деца от  трети и четвърти клас участват в тържество. Учител помага за програмата.

Снимка: bTV

Няма пострадали при инцидента, станал минути преди 12 ч. По това време се провеждало коледно тържество на учениците. Чуло се пукане на желязобетонната плоча., като учителите успели да изведат на безопасно място всички деца.

Снимка: btvnovinite.bg

„Зад нас ученици седнали на столчета, родители. В момента, в който се обръщам, виждам , че стълбата се  огъва. Много се изплаших, защото беше страшно. Аз нямам преценка какво може да се случи. Даже имах усещане в един момент, че цялото стълбище ще се срути”, разказва учителката Мариана Василева, която е свидетел на инцидента.

Снимка: btvnovinite.bg

Започва евакуация и до пристигането на пожарната, децата са изведени на двора. Паника не е имало и всички са правели каквото трябва в такива ситуации.

Снимка: btvnovinite.bg

След падането на  мазилката, арматурата на стълбището е отделена и се е образувала дупка. Според експерти в момента стълбището е опасно и има риск всеки момент да се срути. Заради риска от срутване районът е отцепен. Според директора на ОУ „Отец Пайсии” Златко Атанасов виновна е самата конструкция. 
 

Снимка: btvnovinite.bg

„Дължината на стълбището е голяма, те са с междинни площадки и никъде  няма подпора”, казва Атанасов.

Снимка: btvnovinite.bg

Училището е построено преди 50 години. Многократно е ремонтирано, последно миналата година. Но обследване не е правено, въпреки че това не е първият инцидент, признават и от общината.

Снимка: btvnovinite.bg

„Тъй като имаше пропадане в зоната на физкултурния салон, явно цялата сграда трябва да бъде направено така като строително обследване”, каза кметът на Кърджали Хасан Азис.

Снимка: bTV

В момента училището разполага с едно стълбище. За да има часове, трябва още едно. От общината започват спешно проектиране на  външни стълби. А учениците  излизат  във ваканция до края на седмицата