Промяна в плана за ваксиниране. Това разпореди с първата си заповед служебният министър на здравеопазването. С нея се дава приоритет на възрастните хора. От понеделник до четвъртък общопрактикуващите лекари ще имунизират хора над 60 години и с тежки хронични заболявания.

Облекчава се раздаването на ваксини за личните лекари. Това ще се случва чрез логистични пунктове. Здравните инспекции ще им осигуряват всяка седмица заявените количества.

До момента желаещите можеха да се имунизират при личните лекари, ваксинационните пунктове със записан час и в зелени коридори.

Ето какъв ще бъде новият ред:

От утре ще се ваксинират с приоритет рисковите групи, или граждани над 60 г. и тези под 60г. с хронични и онкологични заболявания. Това ще се случва при личните им лекари и в разкритите кабинети за ваксинация, в дните от понеделник до четвъртък.

От петък до неделя ще действат т.нар. „зелени коридори“.

Хората, които вече са записали час в електронната система, няма да бъдат връщани.

Смяната в подхода за ваксиниране ще защити най-уязвимите от болестта - гражданите над 60 години, смята служебният министър.

„С това трябваше да се започне и с това започнаха почти всички развити страни. Започнаха с най-възрастните хора. Ние можем да ваксинираме голям процент от населението и смъртността да остане висока, защото статистика показва едва 2 % от починалите са под 40 години“, заяви проф. Стойчо Кацаров, служебен министър на здравеопазването.

По думите му, в момента от над един милион поставени дози, едва 20% са на възрастни и хронично болни. Данните оспори бившият здравен министър.

„Над половин милион са ваксинираните български граждани над 60 години. Това е близо половината от ваксинираните до момента. Те не са 20% и това е неистина. Това, което ме притеснява е, че новата организация сериозно ще компрометира темпото, което беше постигнато във ваксинациите“, заяви бившият министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Желаещите и пациенти, записани в системата, няма бъдат връщани, категорични са и здравните власти, и личните лекари.

„2/3 от хората, които са в тази рискова група и възраст в момента, да кажем, или отказват категорично, или се колебаят. Там трябва да се работи“, коментира Георги Миндов,  общопрактикуващ лекар, председател на Сдружението на ОПЛ.
 
За да се избегнат струпвания и напрежение, каквото имаше пред Столичната здравна инспекция, джипитата вече ще получават ваксините си от логистични пунктове.

„След предварителна регистрация в сайта на РЗИ или по електронна поща, заявилите желание общопрактикуващи лекари ще получат ваксината от нашия ваксинационен кабинет“, обясни д-р Васил Василев, управител на "ДКЦ XII - София".

Този ред ще бъде валиден за следващите 2 месеца, а страната ни ще продължи да получава ваксини на „Пфайзер“ и през следващите две години.

Все още не е ясно дали ще се удължи извънредната епидемиологична обстановка. В момента тя все още е до края на май.

Факторите, които могат да повлияят за удължаване, са два. От чисто здравна гледна точка - опасността от навлизането на нов щам, който не се повлиява от ваксината. И вторият факт е чисто икономически - социалните помощи към бизнеса, които са обвързани с това дали страната се намира в извънредна епидемиологична обстановка.