В разгара на четвъртата вълна стана ясно и че децата от първи до четвърти клас в 15 области остават вкъщи до нова доставка на щадящи тестове. Сред тях са Пловдив, Русе, Хасково, Монтана.

Все още няма информация кога ще бъдат доставени. Една от областите без тестове за учениците е Бургас. Там на над 50% от паралелките родителите са съгласни децата им да се тестват. 

От 13 паралелки в училище „Пейо Яворов“ в 3 родителите не са съгласни децата им да бъдат тествани. „Ако нагласите на родителите се променят, децата ще могат да се върнат, ще бъдат тествани както останалите ученици“, обясни директорът на училището Мара Георгиева.

„Близо до един от входовете е освободена стая, в която децата с положителен тест ще могат да изчакат. При тях ще бъде човек от персонала, докато не дойде родител да ги прибере.
За началния учител Александра Георгиева е важен контактът с първокласниците.

В тестването ще се включат и родители-доброволци. Синът на Гергана е в 3. клас. По думите ѝ детето иска да учи в училище, притеснява се кога тестовете ще пристигнат в областта. 

Ако тестовете не дойдат до края на деня, присъственото обучение ще се отложи за следващата седмица. В 82 % от паралелките в Бургаска област родителите са дали съгласие за тестване на децата. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!