Още няколко обвинения могат да бъдат повдигнати по случая с тежката катастрофа на Околовръстното шосе в София, заяви главният прокурор Иван Гешев. Междувременно, свидетел на инцидента каза пред bTV, че двамата полицаи, за които има съмнения, че са съпричастни със случая, са се държали "непристойно".

Засега без отговор остават въпросите: защо срещу шофьора на Поршето Димитър Любенов все още няма обвинение за подкуп, а срещу двамата обвинени полицаи – за взет подкуп.

Кои са отстранените полицаи:   

Жената - Любка Гечева, е служител на МВР от 2010 г., започнала е като стажант, след това е била на работа в Трето и Шесто районно управление. Тя има две наложени наказания, но е награждавана многократно.

Мъжът - Георги Малински, е служител на Столичната полиция от 17 години, като също е работил в Трето районно, след това в Първо и временно е преназначаван в Осмо районно няколко пъти. Той има едно наказание и е награждаван многократно.

Секунди след удара, свидетелят Михаил Главчев вижда как по Околовръстния път минава полицейска кола.   

„Имаше полицейска кола, която подмина. После имаше друга - нищо чудно да е същата. Бяха едно момиче и едно момче“, разказа той.

Според показанията на Главчев полицейският екип говорил с шофьора на Поршето след катастрофата. Свидетелят дори забелязал приятелски отношения между тях.

„То не беше просто разговор. То си беше чисто фамилиарничене. Беше си физическо потупване, кикотене. Аз това визирам под непристойно“, допълни свидетелят.

От прокуратурата уточниха, че катастрофата е посетена от няколко екипа на полицията и на 112 и от показанията на Главчев не става ясно коя кола на кой екип е видял.

Служебният министър на вътрешните работи още вчера съобщи, че Софийската градска прокуратура знае кои са полицаите, взели подкупа, и е отказала да ги задържи за 24 часа.

Отговорът на главния прокурор не закъсня: 

„Дали един служител на МВР задържа за 24 часа по закона за МВР определено лице е правомощие само и единствено, повтарям - само и единствено, на МВР. И прокурор няма такива правомощия и прокурор не може да забрани такова нещо, нито да разреши, въобще няма участие в такава процедура. Явно някой е подвел министъра на вътрешните работи“, съобщи Иван Гешев.

По закон единствено наблюдаващ прокурор може да преквалифицира едно обвинение в друго след събрани достатъчно доказателства.