С дарителска кампания Етнографският музей към Българската академия на науките се опитва да събере средства за изграждането на модерен образователен център.

Идеята е да се създаде място, на което децата да учат забавлявайки се.

Залите на музея често са пълни с деца на всякаква възраст. Всички с интерес се включват в ателиетата, за да научат например как се правят сурвачки или да похапнат от пуканките и гевречетата за украса.

В 110-годишния музей има над 50 хиляди експоната, а хората, които работят там и учените от етнографския институт могат да научат децата на много неща. Кампанията по събирането на средствата за образователния център е наречена "Опознай традициите, за да обикнеш народа си".

„Децата вече са много по-чувствителни, много по-гъвкави, много по-динамични. Те имат нужда от това да пипнат, да научат, да разберат, да попеят, да поиграят. Да се включат в нещата. А нашата традиционна култура за щастие предлага тези възможности”, обясни доц. д-р Веселка Тончева.

За създаването на образователния център са нужни 100 000 лв. Ще бъде оборудван с грънчарско колело, както и с пещ за хляб.

„Изключително важно е, че в този образователен център децата ще могат да се забавляват и по този начин да научават информацията за нашата традиционна култура, за онова, което ни отличава, което ни определя именно като българи”, каза д-р Иглика Мишкова.

Можете да подкрепите създаването на образователен център към етнографския музей като изпратите смс с текст "DMS Музей" на номер 17 777.