На имитиращите млечни продукти не може да се сложи етикет „вредни”, както например се прави при цигарите. Причината е, че това ще доведе до парадокс - ако се сложи такъв етикет, това значи, че въпросният продукт не може да е на пазара, защото става въпрос за храни и то от първа необходимост. Това обясни пред bTV Диляна Славова от Националната асоциация на млекопроизводителите по повод обявената от Мирослав Найденов във вторник наредба за „чисти храни” и особено млечни продукти.
„Практиката в останалите страни е да има производство на високо и нискобюджетни продукти, като последните не могат да носят етикета „млечни продукти”, трябва да има строги правила за етикецията. Повечето фирми у нас правят същото – и истински, и имитиращи продукти. Ние не откриваме топлата вода, но правилата тук не са ясни”, добави Славова.
Друг представител на бизнеса в сектора - Димитър Зоров, допълни от своя страна, че земеделският министър е изразил по-скоро лично убеждение като потребител, че продуктите с растителни мазнини трябва да се отделят с надпис „вредни за здравето”.
Според Зоров решението на проблема с имитиращите продукти също се корени в разграничението в етикецията, която трябва да упоменава съдържанието на мазнини от растителен произход.
„Вчера стана ясно, че от направените проверки на 70-80 продукти, 32 са били с нарушение. Пише млечен продукт, а има имитиращи съставки. Това е бизнес за няколко милиарда с голямо лоби – и в ЕС, и у нас, разберете. Но не е честно аз да влагам чисти продукти и моята продукция да не е конкурентна, защото е по-скъпа, а друга фирма да влага примеси и да печели за моя сметка”, смята Зоров.
Експертно мнение по темата предложи и професор по хранене Донка Байкова, според която опоменаването на растителните мазнини на етикетите на млека, сирена и кашкавали не е достатъчно. Причината е, че има различни по вид и вредност такива мазнини.
„Въпреки че пише за имитиращите продукти, аз не знам дали става въпрос за палмова, хидронизирана или течна мазнина. Твърдят хидронизиран маргарин например е най-вреден, той не се усвоява от организма, а се натрупва. Ако имаме и натурално мляко в продукта, там също има наситени мазнини, нещата не са толкова прости”, разясни експертът по хранене и диетология.