Европейският сайт „ЕС срещу дезинформацията” (EUvsDisinfo.eu) има нова версия и чисто нов каталог на случаите, които е изследвал. Така всеки гражданин на ЕС може да се запознае с най-често разпространяващите дезинформация източници – както в собствената си страна, така и в целия ЕС.

Сайтът е европейски в пълния смисъл на думата – не просто защото има за домейн .EU, а тъй като е под егидата на Европейската служба за външна дейност (European External Action Service, EEAS) – административна структура на ЕС, създадена през 2010 г. с функции на общоевропейско външно министерство и дипломатически корпус.

Веднага след пускането новата версия обаче сайтът падна за няколко часа – причини за това могат да са или прекалено голям интерес към него, или злонамерена атака.

„От началото на нашия мандат систематично събираме примери на прокремълска дезинформация, така че да покажем на хората, които не са наясно с нея, как изглежда тя. Сега благодарение на #DisinfoReview това е на един клик разстояние”, посочват от EUvsDisinfo.eu. Освен сайта, „ЕС срещу дезинформацията” има и активен туитър профил и профил във „Фейсбук”.

За момента сайтът има само английска версия, а в ход е преводът му на немски. Базата му съдържа 3300 случая на подвеждащи информации, и удобното е, че в нея може да се търси по ключови думи или дори език.

Ето какво показва търсенето на резултати на български език: Pik.bg, Blitz.bg, The Bulgarian Times/Bultimes.com, Bradva.bg, 19 minutes, PartiaKoi.com, Cross.bg, Newsfront.


Всички случаи на дезинформация са описани накратко, има и линк към оригиналните публикации.

Ето например как изглеждат някои посочени публикации (оригиналното изписване е запазено):

– СМРАЗЯВАЩОТО ПРЕДСКАЗАНИЕ на ПРОРОК от Атон: САЩ ще започне ЯДРЕНА ВОЙНА от БАЛКАНИТЕ! (Bradva.bg) В статията се твърди, че САЩ ще окуражат Турция да атакува Гърция. Доказателства за това твърдение – нито едно.

– ЕКСКЛУЗИВНО в ПИК! Французите искат Путин за президент (Pik.bg) – в статията е цитирано мнението на един френски депутат, което не е представително за мнението на целия френски народ.

– Николай Цонев: Пилотска грешка изправи света пред Трета световна война (Cross.bg) – твърди се, че истинската причина за сваления над Турция руски самолет е пилотска грешка. За такива твърдения обаче доказателства няма, а официалната позиция на Анкара беше вече съобщена и е в обратния смисъл – в текста обаче тя липсва.

– СВЕТОВЕН СКАНДАЛ СЛЕД ФИНАЛА НА ЕВРОВИЗИЯ! Русия обвини в ПОЛИТИЧЕСКА схема! (Bradva.bg) – Русия получи по-малко точки от Австралия и Украйна, затова и не спечели конкурса през 2016 г.

 Как паразитите превземат Запада (Bultimes.com) – твърди се, че лондонският кмет Садик Хан няма никакво образование и никога не е работил нищо полезно. Всъщност Садик Хан е завършил право и е юрист с кариера в областта на човешките права.

Кресливите заглавия (в онлайн етикета писането с главния букви означава викане), заглавия, които привличат внимание с екзотичността си, без по необходимост да казват истината и заглавията, които съвсем откровено преследват цели, различни от тези на традиционните медии, а такива по-скоро на хибридната война, изобщо не са патент само у нас. Напротив:

Вижте тук версията на EUvsDisinfo.eu със заглавие: „Шок! Конспирация! Химическа атака!” (Shock! Conspiracy! Chemical Attack!), за да разберете имат ли САЩ лаборатории за химическо оръжие в 400 държави.

Легализира ли Дания сексуалната злоупотреба с животни – обяснението на EUvsDisinfo.eu може да видите (тук на английски език).

Защо ябълките не са като портокалите и какво трябва да знаете за „Ръша тъдей” и „Спутник” и за разликата и с истинските медии – тук.