По Оперативна програма "Околна среда" за следващия програмен период ще има възможност да се дофинансира с 6200 евро закупуването на нов електрически автомобил при извеждане от експлоатация на стар автомобил. Това обяви в Горна Оряховица екоминистърът Борислав Сандов, цитиран от БТА.

За подобна мярка се говори още от миналата година:

Сандов уточни, че в Плана за възстановяване и устойчивост също е заложена реформа, свързана с преминаването към електромобили.

От министерството предвиждат мярка за подпомагане на общините при закупуването на специализирани автомобили с електрическо захранване.

Сандов коментира, че за следващия програмен период има предвидени над 400 милиона лева за опазване на чистотата на атмосферния въздух и прилагането на европейските стандарти.

Предвижда се изготвяне на списък с препоръки към общините по отношение на качеството на въздуха, за да могат те по-лесно да кандидатстват по ПУДООС, където са отделени 47 милиона лева за екологични проекти. Той прогнозира, че средствата ще бъдат одобрени на заседание на Министерския съвет идната седмица.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!