Странно е да се страхуваш от ваксината, но да не се страхуваш от болестта морбили. Това коментира епидемиологът проф. Мира Кожухарова по повод случаите на дребна шарка и възможностите от епидемия. Тя посочи, че болестта може да доведе до тежки усложнения – смъртен случай, пневмония, риск от възпаления на средното ухо, хронично увреждане на нервната система в по-късна възраст. Ваксината може да доведе само до краткотраен обрив, който  е несравним с реалната болест.

В риск от морбили са всички, които не са имунизирани и не са преболедували. Според имунизационният календар има една доза комбинирана ваксина за морбили, паротит и рубеола на  13 месеца и втора доза на 12 години.

 При кърмачетата до 12 месеца рискът е най-голям, особено ако у дома има по-големи и неимунизирани деца. Бебетата често изкарват много тежко заболяването и при тях смъртните случай са най-много.

„Ако е получена само първата ваксина може да се разболее човек. За малките деца между 1 и 12 години не е нужно да получават втора доза. За нея се счита обаче, че осигурява пожизнен имунитет”, добави Кожухарова.

Морбили е много заразна болест, предава се по въздуха и източник на зараза е само болният човек, който е заразен е в края на инкубационния период и в началото когато още няма обрив. В едно затворено помещение е достатъчно да има един болен, който да кашля или киха, посочи експертът.

Болестта протича с първоначална остра фаза – силна хрема, конюнктивит, страх от светлината, кашлица и след 3-4 дни се появява и силно сърбящ обрив. До 10-12 дни заболяването отзвучава. Няма лечение за него досега. Ваксината е единственото сигурно средство, категорична е Кожухарова.

За да има реален ефект от ваксинацията трябва да се имунизират над 95 на сто от хората, каза тя. Имунизация обаче може да се направи във всяка възраст.

По време на епидемията по 2009 г. преболедуваха много хора и те няма да се разблеят. Тогава бяха засегнати над 24 000 души се разболяха, което е своеобразен рекорд.

Епидемиологът посочи, че се надява сега да не се стигне до масово боледуване от морбили. „По груби изчисления от края на епидемията има натрупани неимунизирани над 25 000 и над 35 000 не са получили втора доза”, посочи тя.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!