Преди минути Външното ни министерство повиши индекса на риск при пътуване до Италия на ниво 4. Още снощи цялата страна беше поставена под карантина.

Със специален указ премиерът Джузепе Конте въведе нови извънредни мерки и призова хората да стоят по домовете си.

Снимка: EPA/Reuters

Въпреки карантината, границите остават отворени, летищата и гарите работят със засилени проверки с термокамери и термометри.

Всички движения на хора са забранени, освен за доказани и неотложни нужди, като набавяне на храна от супермаркета или лекарства от аптеката. Италианците могат да излизат от домовете си само по доказани здравословни причини, необходимост или работа.

Австрия наложи забрана за пристигащи от Италия, като изключения ще има за тези, които трябва да напуснат по медицински причини. 

В същото време няколко авиокомпании отмениха полетите си до Апенините до 8 април.

Словения, Полша и Чехия също затягат контрола. А Испания и Чехия затвориха училищата и детските градини.

„Всички носим голяма отговорност, всички граждани, заедно с мен. Правилното решение днес е да си стоим у дома. Бъдещето на Италия е в нашите ръце и сега тези ръце трябва да са по-отговорни от всякога“, каза италианският министър-председател.

Снимка: EPA/Reuters

Училищата и университетите остават затворени до 3 април. Италианското футболно първенство спира, както и всички спортни събития. В цяла Италия баровете и ресторантите ще се затворят в 18:00 ч.

Магазините за хранителни стоки не са затворени. От север на юг, обаче, много денонощни супермаркети бяха щурмувани, така че според някои медии – има наченки на презапасяване от домакинствата.

Снимка: EPA/Reuters

Броят на заразените с COVID-19 в Италия продължава да се увеличава и страната се превърна в във втората най-засегната страна в света след Китай. 97 смъртни случая бяха регистрирани на Ботуша вчера и общият им брой достигна 463 души. Броят на заразените се увеличи с близо 1/4 от неделя.

В световен мащаб жертвите на коронавируса надхвърлят 4 000 души. Заразените са 114 хил. в 115 държави и територии. Според Световната здравна организация заразата придобива мащаби на пандемия. 

„Сега, когато вирусът е стъпил в толкова много страни, заплахата от пандемия стана напълно реална. Но това ще бъде първата пандемия в историята, която може да бъде овладяна“, каза генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус.

На този фон, Съединените щати обмислят мерки за подпомагане на икономиката, която ще бъде сериозно засегната от вируса.

Снимка: btvnovinite.bg

Според икономисти от ООН, епидемията тази година може да струва на света между един и два трилиона долара.

Правителството в Италия обсъжда редица икономически мерки, сред които спиране на изплащания по ипотеки, сметки и данъци валидно за цялата страна, като мярка за гарантиране на домакинствата при създалата се спешна ситуация с Ковид 19