36 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие, с което броят на заболелите от COVID-19 достигна 2211. Излекуваните са 598. 

За пореден ден броят на новозаразените се запазва относително нисък. От Националния оперативен щаб отчитат положителна тенденция – епидемията малко по малко затихва. Но предупреждават, че е все така опасна. Вчера още трима души са загубили битката с COVID-19. Сред тях и 31-годишен мъж от Ямбол, който е най-младата жертва на заразата досега у нас. 

„Обикновено диабетът много тежко се изостря от инфекциозни заболяванаия. Но уверявам тези, които смятат, че COVID-ът няма отношение, този мъж ако нямаше коронавирусна инфекция, щеше да е жив и да живее още дълги години“, посочи проф. Тодор Кантарджиев.

Според Щаба обаче, ходът на епидемията се забавя. И добрата новина от днес - 64-годишен пациент с коронавирус е изписан от пловдивска болница след 26 дни на апаратна вентилация. Мъжът постъпва в болницата с дихателна недостатъчност. Следва влошаване. След 26 дни апаратно дишане – той вече е у дома. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Човекът имаше голям късмет да започне едно клинично подобрение, което ни позволи постепенно да го отделим от апарата да диша самичък.(...) Той беше безкрайно щастлив поради няколко факта: първо, че беше излекуван от такава тежка болест, и второ, че можеше да се прибере у дома към нормалния начин на живот...", каза д-р Юри Спасов.

Ходът на епидемията се следи по няколко показатели. Един от тях – така нареченото репродуктивно число. То сочи колко души може да инфектира един заразен. Когато числото падне под 1, епидемията затихва. В момента у нас то варира между 0,8 и 1,2.

Снимка: btvnovinite.bg


„Ако с малко усилия на обществото обърнем това число да е по-малко от 1, това значи, че виждаме светлината в тунела на тази епидемия“, уточни членът на Щаба проф. Тодор Кантарджиев.

В пиковите седмици броят на заразените се е удвоявал на десетина дни. В момента удвояването става за повече от месец. Натрупаният опит показва, че дори и случаите, при които коронавирусът протича леко, могат да бъдат вирусоносители дълго време.

Днес излезе информация за още едно огнище, но на друго заболяване. Регистрирани са повече от 20 случая на Ку-треска в Габровско.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 7 645 234 283 3 663
Света 13 447 389 216 806 580 282 7 841 476
Заразени* Нови Починали
България 7 645 234 283
Света 13 447 389 216 806 580 282
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer