Размерът на енергийните помощи няма да се увеличи, въпреки предстоящото поскъпване на природния газ, което ще повлече след себе си и цената на парното. Според КНСБ ако сумата за енергийно подпомагане не се вдигне, онези, които попадат в графата енергийно бедни и стоят на студено през зимата, ще се увеличат значително.

Държавата дава 374 лв. за енергийни помощи през предстоящите пет зимни месеца. Според синдикатите са нужни поне 500 лв. През миналата година на такива помощи са разчитали 204 635 семейства. До октомври се приемат молбите за тази зима.

Най-сериозно ощетени ще са хората, които разчитат на помощта на държавата, за да се топлят на парно. Природният газ, от който най-вече зависи цената на топлото, веднъж вече поскъпна от юли с 10%, а предстои и още едно поскъпване. Искането е за още 14 на сто.

Венци Иванов подаде днес заявление за помощи за 94-годищната си леля, която ползва само един радиатор. Пресмята, че при сметка от 550 лв. помощта е била около 360, а разликата през тази зима ще е още по-сериозна.

Социалният министър Бисер Петков отбеляза, че помощите не зависят от цената на газа, а от цената на юлския ток, а енергийният министър Теменужка Петкова напомни, че газът през 2012 г. бил много по-скъп.

Венци Иванов пази всяка бележка за сметките на леля си с надеждата, че държавата ще реши да помага с повече.

Смята за смешно помощите да се увеличават с 8-9 лева, а сметките – с десетки левове и нагоре.