Компенсации за високите цени на тока и газа за май и юни обеща правителството след среща с големите работодателски организации, които планираха протест. Основното недоволство на фирмите беше свързано с това, че без адекватно подпомагане те не са конкурентоспоспобни.

След срещата с бизнеса премиерът успокои, че разговорът е бил много конструктивен.

„Обединихме се около идеята за реални компенсации, които ще се случат през май, юни и дългосрочно. Всичко над 200 лева на мегават да бъде компенсирано с 80% от държавата, това дава възможност българският бизнес да няма притеснения“, заяви Петков.

Държавата ще компенсира бизнеса и заради по-високата цена на природния газ.

„Цената за май няма да е по-висока от тази за април“, заяви енергийният министър Александър Николов.

„С изричната уговорка че ще имаме трайно решение за от 1 юли насетне ние можем да успокоим всички български предприемачи, работещи хора в България и тези, които очаквате цените на стоките и услугите да не се покачват, а да се покачват възможностите на хората да са по платежоспособни“, заяви Добри Митев от БСК.

Малко по-късно големите работодателски организации дадоха заявка, че преосмислят участието си в големия протест на 18 май, но остават в протестна готовност.

„По наши изчисления на протеста на 18 май, ако той се беше състоял трябваше да има над 30 000 човека. Това са нашите потвърждения от различните предприятия, които правят организация“, каза Кирил Домусчиев от КРИБ.

Протестът на превозвачите засега остава.

„Вярваме, че това, което отстояваме, е позиция, която има само икономически цели. В никакъв случай политически, въпреки че се правят подобни опити да бъдат преписани“, заяви председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.

Очаква се утре властта да се срещне и с транспортния бранш в опит да намери заедно с него работещи решения за сектора. След това ще стане ясно окончателно ще има ли протести на превозвачите в сряда.

На този фон образователният министър помоли в официално писмо кмета на София Йорданка Фандъкова градският транспорт в София да работи нормално поне до 8:30 ч. в сряда заради провеждането на държавния зрелостен изпит по български език и литература.

В него той призова да се вземе предвид матурата, когато се издава разрешение за протеста на превозвачите

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!