„Аз съм му пратил на премиера (Бойко Борисов) вчера едно съобщение, в което пише: „Би било добре да се срещнем, защото положението ескалира и става много неприятно". Това каза собственикът на оръжейното предприятие „Емко” Емилиян Гебрев.

Той се яви днес на разпит в Националната следствена служба. Поканили го по телефона, не знае за какво.

Гебрев напомни, че през 2017 г. се срещна с Борисов (тогава беше отнет временно лицензът на „Емко”). По думите му тогава министър-председателят е признал, че държавата е допуснала грешка  и това няма да се повтори.

„Атаките към мен започнаха през 2015 г., когато дадох моето съгласие да участвам, финансирам и придобия „Дунарит", коментира Гебрев.

На въпрос на bTV дали случващото се може да се тълкува като атака на Делян Пеевски той отговори: „Как да ви кажа дали е Делян Пеевски? Той вече е някакво нарицателно за каквото се случва. Тя държавата ни мачка, защитавайки някакви държавни интереси. Какви са тези държавни интереси, преплетени с други, не мога да ви кажа“.

Емилиян Гебрев определи състоянието на „Емко“ като „перфектно“. „Винаги сме били добре, може би това ядосва всички“, допълни той.

Той остана един час на разпит в националното следствие. От държавното обвинение уточниха, че разследването е свързано със сделка на неговия завод. Срещу Гебрев има заведено дело от няколко години за участие в организирана престъпна група за пране на пари.

Според Емилиян Гебрев в следствието са му обяснили, че през 2010 година заводът „Дунарит" е купен от мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев с мръсни пари и Гебрев е знаел за това. Емилиян Гебрев отрече и каза, че е станал собственик на завода 5 години по-късно, а заводът е купен от друга фирми.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!