Държавата и военният завод „Емко” се разбраха. Това стана ясно след среща между премиера, икономическия министър Емил Караниколов и представители на оръжейната фирма – собственикът Емилиян Гебрев, както и финансовият директор на „Емко”.

След два месеца на проверки, отнет и впоследствие върнат лиценз, и множество протести, правителството и оръжейното предприятие най-накрая се договориха.

Още вчера, след поредното недоволство под прозорците на Министерския съвет, премиерът се намеси в спора между министъра на икономиката и „Емко”.

Протестите спират, „Емко” ще получи обратно прекратените договори, а държавата ще вземе 6 млн. лв. повече.

„От днес започва работа за възстановяване със споразумение на договорите на „Емко” в пълния им размер. Искам да благодаря на ВМЗ, че в момент, в който "Кинтекс" имаше нужда, откликнаха. Тяхната продукцията ще бъде изкупена от „Кинтекс” и реализирана”, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов.

„Взе се най-правилното решение за нашата страна като цяло – което означава ние да запазим нашия имидж, на България, на външните пазари, да работим все така успешно, както сме работили досега и този еталон на сътрудничество между държавна и частна фирма да продължи да работи напред”, заяви на брифинг след преговорите Емилиян Гебрев.

Снимка: Ладислав Цветков

Той допълни, че е сигурен, че както досега са работили в сътрудничество, така и занапред това ще продължи.

„Може би беше хубаво това, което стана, за да се изчистят някои неясноти и оттук нататък съм убеден, че няма да се случи подобно нещо”, коментира той.

По думите му е много важно, че държавата е застанала зад гърба на всички и така те се чувстват много силни на външния пазар.

Гебрев благодари специално на премиера Бойко Борисов за своевременната намеса, каза, че е грешка от тяхна страна, че са се обърнали толкова късно към него, но е хубаво, че са се обърнали.

Снимка: Ладислав Цветков

Планираният за утре протест няма да се състои, заяви Гебрев и допълни, че хората даже са искали да дойдат да играят хора и танци.

На въпрос на bTV, че вчера са обвинили държавата в рекет, Емилиян Гебрев коментира, че всяко едно нещо е в развитие.

„Когато нещата се изяснят, се стига до диалог, винаги в консенсус, има ли диалог, винаги има успех, има ли успех – всичко е пред нас”, каза той.

Борисов призна, че грешки вижда и в работата на Министерството на икономиката, и при „Кинтекс”, и в „Емко” и обясни, че тъкмо заради това е закъснял за Консултативния съвет при президента вчера.

„Когато под прозореца ти дудукат, тези грешки не се поправят, а се мултиплицират и затова държа да кажа, че вчера изрично уведомих президентството, че ще закъснея с един час. Снощи с изумление разбирам, че ние бойкотираме президента. Това е 100% фалшива новина. Който я е пуснал, без да съм Антон Тодоров или Валери Симеонов, това е сто процента фалшива новина. По приятелски, седнахме, кафенце пихме, говорихме по различни теми”.

Премиерът каза още, че Министерският съвет не участва в битката за това кой ще назначава шеф на новия орган „Антикорупция”. Решението ще е между президент и парламент.