„Изпълнили сме всички изисквания за чакалнята на Еврозоната. Мисля, че е наше право да искаме да влезем в тази чакалня”, смята министърът на икономиката Емил Караниколов. По думите му няма държава, която да е приела еврото като валута и сега да се оплаква.

„Не считам, че животът ще поскъпне след въвеждане на еврото, ние сме вързани към него и сега. Ще има много повече ползи за нас”, категоричен е министърът.

Той добави, че това ще бъде много положително и за големия бизнес, като по този начин ще бъдат привлечени повече инвестиции в страната.

Караниколов посочи, че процентът на безработните продължава да спада. „Безработицата е 5,2%, това е рекорд”, каза министърът.

Той цитира и данните, според които средната работна заплата в страната се е повишила с 11%, но борбата за квалифицирани кадри продължава. „Това ще го видят и всички други българи в чужбина, че нещата тръгват нагоре”, посочи Караниколов, макар и да не било много бързо.

Министърът коментира, че правителството прави всичко възможно да елиминира дисбаланса в доходите в отделните региони на страната.

Снимка: Ладислав Цветков

Стабилна ли е коалицията?

„България е демократична държава, всеки българин има право да посещава такива страни – това е негово решение, негово право” – така Караниколов коментира посещението на лидерът на партия „Атака” Волен Сидеров в Крим.

Това предизвика големи скандали в Народното събрание и изказвания, че правителството се отклонява от евроатлантическата си принадлежност.

„Позицията за Крим, която е на българската държава е и моята позиция. Тя е ясна и трябва да се спазва”, категоричен е Караниколов.

Той добави, че макар и номинация на партия „Атака”, той представлява българското правителство като министър.

На въпрос дали ако „Атака” реши да излезе от управлението Караниколов ще ги последва, той отговори, че ще съобрази с политическото решение на партията.