Паметник на културата и емблематична за Варна сграда е заплашена от срутване. Заради дългогодишен отказ на собствениците да я реставрират, община Варна планира да извърши ремонта и да ипотекира зданието.

Сградата се намира на малка уличка във Варна, точно до областната управа, се намира сградата на бившата Софийска банка. От години се руши, дървета растат в стаите.

Улица „Преслав” някога е свързвала жп гарата и пристанището с центъра на града. Тук се намирал хотел „Русия”, в който Иван Вазов създал пътеписа си „Един наш черноморски бисер”. Сградата, дело на най-изтъкнатия архитект на Варна – Дабко Дабков, днес е в разруха. 

През 1922 г арх. Дабко Дабков преустроил сградата в днешния й вид, за новото й предназначение на сградата – Софийска банка.

Сградата е собственост на двама гръцки граждани. След като получават подробен устройствен план тази година обявяват имота за продан - близо 1 милион евро.

След дългогодишна битка със собствениците, в началото на годината общината издаде разрешение за строеж, реставрация и смяна на предназначението на имота. Предстои издаването на заповед за незабавното й укрепване.       

„Община Варна ще го направи и ще станем съсобственик с тези лица, ще ипотекираме част от имота във връзка с кредита, който ще изтегли община Варна, за да се справи с тази задача, заяви Виктор Бузев – главен архитект на Варна.

Близо 600 са паметниците на културата във Варна. От тях 100 са опасни, както за живеещите в тях, така и за преминаващите пешеходци. Предстои ипотека в полза на общината за още 9 опасни паметници на културата.

Точно три години и половина се чака министърът на културата да подпише актуализирания списък на недвижимото културно наследство на Варна. За това време част от сградите вече не съществуват. На какво се дължи забавянето - не получихме отговор от ведомството.