Руският дипломат, обявен от външното ни министерство за персона нон грата, трябва да напусне страната до 5 май, съобщава ТАСС, като цитира посланика на Русия в България – Елеонора Митрофанова.

„Днес руското посолство получи дипломатическа нота, в която се съобщава за обявяването на един от нашите дипломати, който междудругото пристигна на работа в София само преди три месеца, за персона нон грата. Той ще трябва да напусне България след великденските празници – до 5 май“, е обявила Митрофанова.

Посолството на Русия в България е готово да помогне на българските правоохранителни органи с установяването на контакти с руските им колеги, е казала още посланикът в коментар за проведената среща между нея и вицепремиерът и министър на външните работи на България – Екатерина Захариева.

„Акцентът на разговора със Захариева бяха последните събития, предварителните резултати от разследването на събитията на българските оръжейни заводи в периода между 2011 и 2020 г. и обвиненията, които прокуратурата на България повдигна на шест граждани на Русия. Външният министър на България заяви готовността на българските правоохранителни органи да сътрудничат с руските специалисти. Ние обещахме да им помогнем да установят контакт с тях, както и в провеждането на необходимите консултации“, е пояснила Митрофанова, цитирана от руската агенция.

И още тя е заявила, че политическото напрежение между България и Русия не създава благоприятни условия за сътрудничество, в това число и в сферата на туризма.