КЕВР е в тежка политико-корпоративна зависимост, обяви в предаването „Тази сутрин” по bTV бившият член на енергийния регулатор Еленко Божков.

По думите му влизането на прокуратурата в Комисията е повече от наложително.

Според него заради това, че цените на природния газ са изкуствено задържани през януари, сега се е наложило увеличение от 30%. Божков определи това като „политическа услуга”.

От енергийния регулатор неведнъж обясниха, че са задържали цената на газа през януари, за да не се наложи поскъпване на парното с близо 10% в най-студените месеци от отоплителния сезон.

„На 1 април 2014 г. съставът на Комисията, в който участвах и аз, взимаме решение да намалим цените на разпределителните газови дружества средно с минус 6%. Изведнъж през декември, когато съм изгонен от Комисията и е дошла Светла Тодорова като председател, се прави ново заседание и цените се вдигат отново”, подчерта той. 

По думите му решението за намаляване на цените тогава е взето, защото инвестициите не са били реално заявените – една от линиите на разследване на прокуратурата в момента.

България най-вероятно ще бъде санкционирана с 400 милиона лева от Европейската комисия заради антимонополното дело срещу държавните газови дружества. Жалбата е заведена от Сашо Дончев преди шест години. Решението предстои и затова според бившия член на регулатора прокуратурата се е сезирала. Според обвинението през 2011 г. Kомисията мълчаливо е отказала достъп на “Овергаз” до газопреносната мрежа и хранилището в Чирен. 

Според Еленко Божков от санкцията ще бъде облагодетелстван „Овергаз”.