„Тазгодишният доклад изразява една тревожност от това, че продължава да няма действие. Това са повтарящи се ендемични проблеми, те са като сраснали в тъканта на нацията. Може би най-сетне тази драма с Шенген може да разтърси и събуди взимащите решения – изпълнителна власт и парламент“, каза вицепрезидентът на Атлантическия клуб в България и бивш посланик в САЩ Елена Поптодорова.

По думите ѝ ежегодният доклад на Държавният департамент на САЩ за състоянието на човешките права по света се базира на Всеобщата декларация на правата на човека на ООН. 

„Този документ се ползва на широко от бизнеса, организации и самия Конгрес при взимане на решения как да се гради политиката. Много сериозни могат да бъдат последиците – как например да се съоразмери помощта на САЩ към дадена държава. Докладите имат сериозна тежест“, допълни Поптодорова. 

По думите ѝ заключенията в новия доклад показват, че нещо в системата не е отработено.

„Дори и да има добри закони, каквито без съмнение имаме, правоприлагането е винаги с голяма въпросителна. Когато се случваше членството ни в ЕС винаги стоеше въпрос за оценка на въздействието на закона. Така не се прави пълноценно и до ден днешен“, каза още Елена Поптодорова.

Вижте целия ѝ коментар във видеото.