Най-важното нещо за успеха е много работа, но и много добър екип, хора, които са по-добри от теб в различни области, за да дърпат екипа напред. И малко късмет. Това коментира в предаването „Тази събота“ по bTV президентът на „Мусала софт“ Елена Маринова.

Тя е в топ 10 на най-добрите мениджъри у нас, управлява компания с около 500 служители, с три офиса у нас и един в Македония.

Само софтуерните специалисти по света са 20 млн. В България те са около 20 хил., с които тази индустрия прави около 2 млрд. годишно, или 2,25% от БВП, посочи тя.

Тези 20 хил. са 0,8% от заетите. Това означава, че сме около три пъти по-ефективни и по-печеливши като индустрия от средното за страната. Жизненият стандарт на хората в този сектор е около четири пъти по-висок от средното за страната и се доближава и дори изпреварва жизнените стандарти на западните държави и САЩ. С други думи да си ИТ специалист е добре платена, интересна и перспективна дейност.

Снимка: bTV

Недостигът на ИТ специалисти в световен мащаб е ок 4,5 млн., в Европа – близо милион, а в България – десетки хиляди.

България е една от водещите страни като съотношението жени-мъже в ИТ индустрията, т.е. у нас жените са повече от средното за света и за ЕС. Доминират мъжете, но не толкова плашещо, както в други страни.

Вижте целия разговор във видеото: