Ръст в броя на повикванията на телефон 112 през 2023 г. Това сочат официалните данни в Европейския ден на спешния телефон.

За една година обажданията на него са над 3,7 млн. Около 54% от тях са действителните повиквания с конкретни искания за спешна помощ.

Така наречените „нерегламентирани обаждания“ по сигнали, които не са свързани с необходимостта да се реагира спешно, са  46% - или близо половината от всички позвънявания. Сред тях има и фалшиви сигнали.

Снимка: bTV

„Като фалшиви мога да посоча сигналите за бомбени заплахи от миналата година. Всички си спомняме обажданията от децата. Това са най-честите, които касаят дейността на полицията“, посочва Марина Велинова, директор на дирекция „Национална система 112“.

„Ние работим съвместно с областните дирекции на МВР, изпращаме им записи и се съставят актове на нарушителите. Глобите, ако екип бъде разкаран до неверен адрес, са до 10 000 лв. Има глобени хора“, допълни Великова.

На 3 септември планинските спасители получават сигнал за бедстващи туристи в Стара планина – единият е с травма. Три дни 30 души издирват изгубените. Сигналът обаче се оказва фалшив.

„Ние тук сме доброволци, отделяме се от работните си места, за да участваме в спасителните акции. Хора, не се шегувайте с нас! Някой някъде ще пострада и ние няма да можем да му помогнем“, призовава Христо Стаматов от ПСС-Карлово.

Д-р Манчевски и сестра Кацарова обясняват, че в Спешна помощ непрекъснато получават фалшиви сигнали. Те работят в системата от пет години.

„Бяха подали сигнал, че жената е бременна. Линейката бърза. Отиваме на място и се оказа, че не е бременна и не ражда. Питахме ги: Защо? А те отговориха, че са го направили за да дойде по-бързо линейката. Ние имаме голяма натовареност, кадровият дефицит е сериозен и затова се бавят линейките“, обяснява д-р Дарко Манчевски.

„Хората преекспонират симптоматиката. Жената ни вика, дава драматична симптоматика, а се оказва, че няма батерия за апарата на кръвно и ни викат, за да ѝ го измерим. Има и куриозен случай – крушката изгоряла и ни викат, за да им помогнем да си я сменят“, разказва Ива Кацарова.

Често сигналите са просто шеги от деца, казват за bTV диспечерите на телефон 112.

„Когато имаме съмнение за сигнал, който е шега, преизбираме обаждащия се. И те обикновено след няколко въпроса си признават, че са се пошегували и се извиняват“, твърди Евгения Йорданова.

За 2023-та наказаните за такива нарушения са над 100. Най-много санкционирани има в Търговище, казват още от системата 112.