Сегашният 44-ти състав на българския парламент приключва работата си с одобрение от 18% и неодобрение от 70%.

Това показват данните от национално изследване на „Екзакта Рисърч Груп”, проведено в периода 15-22 февруари сред 1005 пълнолетни българи по метода „лице в лице“. Изследването е обезпечено със собствени средства.

Особено изразително е неодобрението към парламента сред столичани, сред младите българи на възраст под 30 години, както и сред най-възрастните - над 60 години.

Добри оценки за работата на 44-тото Народно събрание в края на неговия мандат дават 52% от избирателите на ГЕРБ, 38% от привържениците на ВМРО, 17% от избирателите на ДПС, 14% от симпатизантите на Патриотична коалиция „Воля – НФСБ”, 7% от избирателите на БСП, 5% от тези на ИТН и 3% от симпатизантите на ДБ.

Снимка: Ладислав Цветков

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева приключва мандата си с 25% одобрение. Това надхвърля с 8 пункта одобрението към ръководената от нея институция. Неодобрението към работата й е 58%.

Председателят на парламента има подкрепата на 78% от избирателите на ГЕРБ. Добри оценки за работата на Цвета Караянчева дават две трети от избирателите на новата патриотична коалиция „Воля-НФСБ”, както и една трета от избирателите на ВМРО. Най-ниско е одобрението към председателя на парламента сред избирателите на БСП - 4%, както и на ДБ - 3%.

При сравнение на одобрението на 44-тото Народно събрание в края на неговия мандат с одобрението на 43-тото Народно събрание също в края на неговия мандат, по данни на "Екзакта" няма значима разлика в оценките. И тогава, и сега одобрението към парламента е между 17% и 18%, а неодобрението и към двата състава на парламента се доближава до 70%.