79,6% от българите одобряват противоепидемичните мерки, като сред тези против най-често се нареждат млади хора под 30 г., нискообразовани и бедни респонденти. Това показват данните от национално изследване на „Екзакта Рисърч Груп“, проведено в периода 5-12 декември сред 1025 пълнолетни българи от 70 населени места по метода „лице в лице“.

94,9% от участвалите в настоящото изследване твърдят, че спазват въведените от правителството мерки, а 5,1% признават, че не ги спазват. По-често мерките не се спазват от мъже, от хора на възраст под 40 години, от нискообразовани, от бедни, от роми и от жители на малките градове и на селата, посочват от „Екзакта“.

30,5% от запитаните не вярват на официалната информация за разпространението на COVID-19, като сред тях голяма част са от същите прослойки, които не спазват мерките.

23,2% от българите посочват, че биха се ваксинирали срещу коронавируса, а 41,1% заявяват, че не биха го направили. 35,7% се колебаят и за да решат дали да се ваксинират се нуждаят от повече информация за ефективността на ваксините и за страничните им действия. По-често са склонни да се ваксинират мъже, хора на възраст между 40 и 60 години и жители на столицата. Най-често посочват, че не биха се ваксинирали хора от градовете-областни центрове.

Какъв парламент предстои?

Агенцията отчита увеличаващ се брой на респондентите, според които правителството ще изкара пълен мандат. Ако през лятото 57% са имали такива очаквания, през декември вече те са 64%.

ГЕРБ, БСП, „Има такъв народ” и ДПС са посочвани от респондентите като сигурни участници в следващия парламент, като между партиите на Бойко Борисов и Корнелия Нинова почти няма разлика (около 2%). „Демократична България“ е с 3,9%, а „Обединени патриоти“ – с 3,5% и също имат шанс за влизане. По-новите политически играчи като „Изправи се.БГ“ на Мая Манолова и „Републиканци за България“ на Цветан Цветанов са с по 2,4% електорат.