Екстрадират в Германия българина, работил в кол център за търговия с криптовалута, реши Окръжният съд в Стара Загора. 

Искането е с европейска заповед за арест, след като са били задържани и екстрадирани други четирима негови колеги.

Мъжът е обвинен за участие в организирана престъпна група, компютърни престъпления и измама, осъществени по време, когато е работил като т. нар. агент продажби в кол център на търговски платформи. Извършените измами са за над 1,5 млн. евро.

През октомври миналата година Апелативният съд в Пловдив прие искането на германските власти още един българин - 23-годишният Иван Тилев, да бъде екстрадиран в Германия за участие в престъпна група с цел финансови измами.

Служителят в кол център в София е обвинен и за измама в особено големи размери за 800 хиляди евро. Германската прокуратура разследва и фирмата "Тийм ъп груп" за присвоени над 14 млн. евро от европейски граждани.

В хода на съдебното производство са получени гаранции от съдебни власти в Германия, че в случай на окончателна присъда в страната българинът ще бъде върнат в родината си за изтърпяване на наказанието. Съдът прие тези гаранции за валидни и достатъчни, за да са изпълнени изискванията на закона за осигуряване на необходимата закрила на българския гражданин.

Германските съдебни власти са изпратили и уведомление за назначен на исканото лице защитник от Районен съд – Бамберг.

Окръжният съд в Стара Загора взе мярка за неотклонение “задържане под стража” по отношение на исканото лице до фактическото му предаване на издаващата държава – Федерална Република Германия.

Решението на съда подлежи на обжалване пред Пловдивския апелативен съд в 5-дневен срок.