Екстрадиция на млад българин. 23-годишен служител на кол център е обвинен за участие в организирана престъпна група. Днес българският съд окончателно реши, че той трябва да бъде съден в Германия.

„Когато видях обвинението, аз бях шокиран. Никога не съм получавал такива суми, каквито пише в обвинението“. С тези думи Иван Тилев се изправи пред Пловдивския апелативен съд, който разгледа само искането за екстрадиция.

„В нито един момент аз не съм смятал, че се извършва някаква измамна дейност. Имахме наставления от пряк началник“, разказва той.

През 2020 година Иван намира работата в интернет. Задълженията - предлага на германци по телефона да инвестират в акции и криптовалути.

През 2021 ГДБОП и немските власти влизат във фирмата „Тийм ъп груп“. Разследват международна схема за киберпрестъпления.

Според разследващите у нас има и връзка между мениджърите на фирмата и друг познат на полицията израелец - Гал Барак, станал популярен като вълкът от София.

В Германия Иван Тилев се надява на справедлив процес. Според обвинението той е нанесъл щети за 678 хиляди евро, а цялата компания - за 14 милиона евро.

„Това не е истина! Да ти кажат на детето, че там щяло да бъде по-добре за него?! Нито аз имам средства, нито той има средства да се защитава.“, коментира баща му Димитър Тилев.

23-годишният мъж е заплашен от 15 години затвор.