Шест месеца след задържането му в Истанбул, турските власти ще екстрадират днес в България Димитър Желязков. Предаването ще стане в полицейски участък на летище "Ататюрк", след което той ще бъде конвоиран до София с вечерен полет.

Мярката му за неотклонение ще се гледа до 72 часа след пристигането му у нас. Вчера стана ясно, че разследването срещу него като лидер на група за рекет и наркоразпространение е пред финал.

02.08.2018 г.

Масови арести белязаха разгара на летния сезон по Южното Черноморие. Спецполицаи и прокурори задържаха 19 души. Сред тях обаче липсва посоченият от държавното обвинение за лидер на групата - Митьо Очите. Прокурорите знаели, че Желязков е напуснал страната дни преди да бъде задържан, но не го спрели, заради което бяха подложени на критика. Желязков е обявен за издирване с червена бюлетина на Интерпол. Дни по-късно е задържан от турските власти.

След ареста Турция ни връща седемте български граждани, задържани в Истанбул заедно с Димитър Желязков. Сънародниците ни са предадени на граничния пункт "Капитан Андреево" пред видеокамери. Митьо Очите остава в турски затвор, но за сметка на това ни връщат бургаския общинар от БСП Бенчо Бенчев и бившият депутат от ДПС Несрин Узун, задържани в хотел на площад „Таксим” заедно с Очите. Бенчев се сдобива с две обвинения - за укривателство на Митьо Очите и за незаконно притежаване на боеприпаси.

"Не съм извършил престъпление, не съм нарушавал законите на държавата, невинен съм и това ще се докаже в следствието", заяви Бенчев.

Развихря се шумна политическа буря, която отвява Бенчо Бенчев от редиците на БСП-Бургас.

След като политическият скандал отшумя, на дневен ред се завърна съдбата на Митьо Очите. Периодично започна да се появява информация, че той се връща у дома. Това така и не се случи - до днес.

Името на Желязков влезе в обектива на медиите още през 2001 г. - атентат срещу него отне живота на съпругата му. През 2008-а Желязков беше осъден на 4 години и 6 месеца като лидер на организирана престъпна група за разпространение на наркотици и влезе в затвора.

Преди две години, в началото  на лятото, беше тежко ранен при стрелба в Слънчев бряг. Оцеля като по чудо. Той даде единственото си телевизионно интервю пред bTV. Последната му поява пред камерите беше в спецсъда преди три месеца. Този път обаче не беше словоохотлив.