Експертите по киберсигурност алармират за заплаха от хакерски атаки в облаците за съхранение и обмен на данни. Само за последната година 5 от 10-те големи компании, доставчици на облачни услуги зад океана, са били атакувани успешно, като не се изключва сред клиентите им да има и български компании.

В последната атака в облак от началото на годината са извлечени над 200 милиона записа на потребители и техните контрагенти, както и чатовете за поддръжка на структурата.

Причината е, че в облака хората погрешно смятат, че някой друг вместо тях ще полага грижи за информационната им сигурност. Съветът на експертите за компании, които пазят данните си в облак:

„Когато има вирус в природата, носим маски, за да можем да се изолираме. Трябва да използваме същите методи на дигитална хигиена, за да защитим бизнеса си – криптиран, архивиран и подсигурен с добра комуникация, която не е четима от други хора“, казва Ясен Танев, експерт по киберсигурност.

Един от центровете за киберсигурност наблюдава в реално време събития и прави мониторинг на киберзаплахите за бизнес-клиентите си.

„Колкото по-рано се разбере за такова събитие, хакерска атака или за някаква уязвимост, може да се вземат правилните мерки. Българският бизнес не е уязвим, а е много уязвим. Затова се предприе тази наредба за минималните изисквания. Първо се започва от обучението, след това минават вече нататък – софтуери, хардуери. Върха, което може реално може да те предпазва са тези секюрити оперейшън центрове", коментира Мирослав Стефанов, председател на Българската асоциация по киберсигурност.

На фирмено ниво 70% от атаките са по схемата отвътре-навън през персонала, затова трябват комплексни мерки.