Влакът, който се блъсна с камион близо до село Гара Орешец по-рано днес, се е движил с допустимата скорост. Това казват експертите и следователите. При инцидента загинаха двамата машинисти и шофьорът на камиона, а трима пътници бяха ранени. 

Бързият влак от Видин връхлита камион, натоварен с инертни материали, на жп-прелез със звукова и светлинна сигнализация. Мястото е на около километър от Гара Орешец.

Камионът идва от завой и стъпва на жп прелеза. Видимостта е била намалена заради храстите и ударът е бил неизбежен. 

Машинистите опитват да спрат влака, но е било твърде късно и загиват на място. В сблъсъка умира и шофьорът на камиона. 

Звуковата и светлинна сигнализация към момента работят, но дали по време на инцидента по-рано са се задействали, ще стане ясно по-късно.

В композицията е имало 52-ма пътници.

На място загиват машинистите – на 47 и 57 години, както и шофьорът на камиона – на 44. Районът все още е отцепен, а огледът се извършва от представители на Националния борд за разследване на транспортни произшествия, както и от Националното следствие.

Тепърва ще се установява дали към момента на инцидента светлинната и звуковата сигнализация на прелеза се е задействала.

„Първият вагон, вследствие на удара и на динамичните отклонения е дерайлирал с двете талиги. Локомотивът не е дерайлирал“, обясни инж. Бойчо Скробански от Националния борд за разследване на транспортни произшествия.

„По разпореждане на директора на Националната следствена служба е възложено екипът незабавно да започне всички действия по разследването – огледните действия, събиране на всички доказателства, възможно всички, за да може въз основа на тях впоследствие да се назначат експертизи и да се изяснят редица важни обстоятелства – касае ли се за човешка грешка, за някаква техническа неизправност“, заяви Иван Тренчев, следовател в НСС.

Пътниците от влака са извозени с автобус до съседна гара. Само трима от тях са пострадали леко.

„Един мъж на 61 години с травма на гръден кош, съмнения за счупени ребра, и една жена, която отказа помощ, с травма на долната устна, ударени при спирането на влака в масичката“, обясни д-р Илкова, ЦСМП-Видин.

Огледите продължават и в момента. Движението на влакове от и за Видин е преустановено.