Обичайно, а не извънредно явление – така климатолози определят явленията от последните часове и разликата от екстремно горещо към буреносно време и успокояват: в следващите седмици ни очаква по-спокойно лято.

Градобитна държава – така професор Георги Рачев определя България: „Градушки в България е имало. Който не вярва да прочете поемата на Яворов „Градушка“. Преди 120 години я е писал човека. Пълно олицетворение на това, което се случи, да кажем, вчера в Червен бряг“.

Климатолозите подчертават, че именно по- високите температури спомагат за по-едри градушки. Затова и обясняват стихията с големина на яйце в Червен бряг вчера и с екстремно високите температури предишните дни.

„Трябва да има по-влажен въздух, който да формира този специфичен облак. Тези ледени зърна колкото повече се движат в облака нагоре-надолу толкова повече наедряват. В един момент вече попадат в низходящ поток и се стоварват с опустошителна сила“, коментира проф. Рачев.

Климатологът Симеон Матев допълва: „Ако се върнем назад във времето сме имали много по-тежки случаи от това което имаме сега. Тази година броя на дните с градушки не се различава значително от това което сме имали предни години“.

Според експерти толкова мощни явления едва ли отново ще има скоро. Температурите в следващите дни ще се нормализират, казват още те.