Огромни са щетите след стихията, връхлетяла страната вчера. Възстановяването тепърва предстои, а буреносното време продължава и днес.

Бурята днес се изнесе на юг. В Мадан улиците побеляха от нова градушка с порой, а проливен дъжд на магистрала „Тракия“ край Чирпан със силни ветрове усложни трафика към морето.

Часове по-рано в пловдивското село Милево Градушка като орех унищожи напълно земеделската продукция, разкъса найлони на оранжерии, събори керемиди.

Снимка: bTV

Стопаните могат да подадат заявление за обезщетение до служба „Земеделие“.

Въпреки ракетите

Хиляди изпочупени прозорци, счупени покриви и стотици сигнали за помощ – това е равносметката на Червен бряг след опустошителната градушка. На практика няма къща или сграда, която да няма поражения, посочва кметът д-р Цветан Костадинов. Това са 3000 къщи, 70 жилищни блока, 50 обществени сгради.

Стихията, минала над Червен бряг, е била с огромни, нетипични за нашите ширини параметри, обясняват от Агенцията за борба с градушките.

Снимка: bTV

„С много енергия, много дъжд, много град и лошото е, че бурята, която носи тази градоносна клетка и ветровете, които са вътре в нея са с огромни скорости.  Имаме ширина от порядъка на 30-40 километра, който прави пътека от над 150 с дъжд и град.", обясни директорът на дирекцията за борба с градушките във Враца Йордан Йорданов.

Системата за градозащита покрива територии, смятани за градобитни. До вчера Червен бряг не е смятан за такъв район, затова там няма ракетна площадка. Клетката, смятана за хибридна, е обстрелвана от 15 ракетни площадки във врачански регион, посочва Йорданов: „По самата клетка, която дава тази градушка, са изстреляни около двеста ракети – само по една клетка, което е показателно за силата. Ако имахме повече площадки на юг, откъдето трябваше и там да се работи тази клетка, може би 500-600 ракети нямаше да ни стигнат“.

Снимка: bTV

Описването на щетите продължава, а повечето къщи и коли нямат застраховка.