Сипят се откровени лъжи относно изготвянето на законопроекта за противодействие на корупцията, казаха на брифинг част от експертите и юристите от „Продължаваме промяната“, които са работили по него.

„Възмутени сме от това, че отново представителите на „Има такъв народ“ (ИТН) в трети пореден парламент саботират всички възможни действия за реформа в КПКОНПИ и за ефективни действия срещу корупцията в тази държава“, заявиха те.

Милен Матеев коментира, че не са изненадани от „истеричната реакция“ на представителите на ИТН, защото са я наблюдавали лично в експертните съвети по изготвянето на законопроекта.

По неговите думи през целия процес те са саботирали процеса му, като или не са присъствали на работните групи, или са се появявали за няколко минути и са ги напускали, заявявайки, че твърдо държат на своето условие, което е превръщало комисията в неработещ орган.

Условието на ИТН е било да имат човек в комисията с право на вето, който да решава кой да бъде разследван и кой не.

ПП vs Ива Митева

От ПП заявиха още, че са учудени, че уважаван юрист като Ива Митева не е прочела законопроекта и говори „абсолютни лъжи“ за това как членове от него са противоконституционни.

„Миналата седмица се наложи всички ние да напуснем парламентарната зала, за да не бъде погазена императивна разпоредба на Конституцията. Това предложение за погазване на Конституцията беше по предложение на Ива Митева. Ако трябва да навляза в конкретика за лъжите, които тя сипе по този законопроект, всъщност основното от тях е, че говори за това, че е противоконституционно това, че разследващите инспектори ще участват в съдебния наказателен процес. Такова нещо няма в законопроекта“, категоричен бе Милен Матеев.

По думите му Митева също така твърди, че са отпаднали групи от „видните политически личности“, които трябва да бъдат разследвани от комисията. Матеев бе категоричен, че такова нещо няма и са запазени всички фигури и длъжности, които ги има и в сега действия закон.

Митева твърди още, че в законопроекта са дадени свръхправомощия на разследващите органи, което отново не било вярно.

Експертите изредиха и още твърдения на Ива Митева, които нарекоха лъжи и ги обориха.