Над 80 процента от старите сгради в България не са защитени от мълнии. За това алармират експерти.

Снимка: bTV

И двете ударени от гръм къщи в Казанлък и Самоков в последните дни са без гръмоотводи.

Снимка: bTV

Подобна е ситуацията във Враца - един от районите с най-активна гръмотевичната дейност у нас. Домовете на хората масово не са защитени.

От 2010 година всяка новопостроена сграда трябва да е с такава система. Срокът й на годност е средно 5 години.

Снимка: bTV

Експертът по мълниезащита инж. Христомир Иванов е притеснен, че след това хората не взимат мерки за повторното обезопасяване. Опасността важи и за старите сгради.

Снимка: bTV

„Много пъти нашата гилдия сме искали да има контрол, да има орган, който да контролира – дори сме се обръщали към пожарна и аварийна опасност, но по-горните органи, които контролират нас, не се съгласиха”, заяви Христомир Иванов, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

Той твърди, че над 80 процента от старите сгради в България не са защитени от мълнии.

Снимка: bTV

„Енергията на една мълния може да бъде съпоставена с енергията, произведена от 10 атомни електроцентрали като АЕЦ „Козлодуй”, макар и за мн кратко време – 300 милисекунди”, добави Иванов.

От регионалното министерство отговориха, че не отговарят за въпроса с мълниезащитните уредби. Основният контрол е на собствениците:

Снимка: bTV

„Периодичните проверки се извършват от квалифицирани лица, компетентни в областта на проверката, от персонала на собственика или ползвателя на обекта или от външни специалисти.”